„Sedare dolorem opus divinum est“ /Hipokratas/

Skausmo Medicina

Penktasis gyvybės signalas atranda Lietuvą

Skausmo naujienos iš LietuvosIkona Lietuva

Pasauliniai nugaros skausmo pažinimo metai

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Anesteziologijos klinikos ir Lietuvos skausmo draugijos virtuali mokslinė-praktinė konferencija “Pasauliniai nugaros skausmo pažinimo metai” vyko 2021 m. gegužės 3 d. ir sulaukė 624 dalyvių. Pranešimus skaitė 10 lektorių iš LSMU ir kitų institucijų. Konferencijos dalyviams suteikti 7 val. akademinio tobulinimo pažymėjimai.


Šalia konferencijos paskaitų programos, klausytojai dalyvavo virtualaus seminaro „Nugaros skausmo prevencija“, skirto šeimos gydytojams, prezentacijoje, kas buvo pirmuoju žingsniu, pradedant naują Lietuvos skausmo draugijos ir LSMU Anesteziologijos klinikos projektą. Projekto tikslas – telemedicinos priemonėmis sukurti pacientams skausmo valdymo programą, perspėjančią lėtinį skausmą. Mokslinių šaltinių siūlymais – tai efektyvi priemonė, padedanti klinicistams bendrauti su skausmo pacientais, valdant jų patiriamą skausmą. Seminaro metu videomedžiagos pavidalu skausmo gydymo komanda pristatė šeimos gydytojams reikalingą informaciją, kuri bus perteikiama nugaros skausmo pacientui. Šią medžiagą paruošė doc. A.Ščiupokas, slaugytoja E.Jonkienė, medicinos psichologė L.Šalčiūnaitė, kineziterapeutas V.Zaveckas. Numatoma, kad pacientų skausmo prevencijos programa veiks mobiliosios programėles principu. Pacientai, atvykę konsultacijai į skausmo kliniką/skausmo ambulatoriją, konsultacijos pabaigoje pasirinktinai bus įtraukiami į programą ir instruktuojami kaip naudotis mobiliąją programėle. Pacientą išrašius iš skausmo klinikos/skausmo ambulatorijos, jis toliau tęs skausmo valdymą savarankiškai programėlės pagalba bei bendraudamas su savo šeimos gydytoju ir bendrosios praktikos slaugytoja, o pastarieji, iškilus klausimams, galės konsultuotis su skausmo gydytoju.

Konferencijos paskaitų dalį pradėjo anesteziologas prof. A.Macas. pateikdamas pavyzdį iš asmeninės nugaros apatinės dalies skausmo patirties. Tai buvo puikus patvirtinimas, kad kūno masės indeksas ir griaučių raumenų sistema turi individualią tiesioginę priklausomybę, apie ką irgi reikia labai aiškinti prevencijoje. Profesoriaus pranešime skambėję palinkėjimai valdininkams apie nugaros skausmo įtaką visuomenės procesams irgi buvo labai reikšmingi. Skausmo gydytojas doc. A.Ščiupokas pranešimą pradėjo skaičiais, kad momentinis nugaros apatinės dalies skausmo paplitimas 2017 m. – apie 7,5% pasaulio gyventojų arba maždaug 577,0 milijonai žmonių, ši problema yra I vietoje pasaulyje pagal su neįgalumu praleistus gyvenimo metus, iš kurių – 70 proc. darbingo amžiaus asmenys. Svarbi vieta pranešime buvo skirta lėtinio nugaros apatinės dalies skausmo fenotipams. Veiksminga nugaros skausmo prevencija negalima be šių fenotipų pažinimo, kuris pacientui gali būti vienu iš šių: a) uždegiminis, b) raumens spazminis; c) raumens miofascinis; d) neuropatinis; e) centrinės sensibilizacijos. Neurologas prof. K.Petrikonis pranešime labiau koncentravosi į ortopedinę stuburo būklę, ką pastebėjo ir auditorija. Pranešime pabrėžta svarbi statistika – tik 43 proc. išaiškinama tikroji nugaros apatinės dalies skausmo kilmė. O kas kiti? Ar tai nebus modiifikuojami veiksniai į kur turi krypti prevencija? Reabilitologas dr J.Girskis iš Vilniaus, Stuburo ligų centro pateikė pranešimą apie fascijas ir miofascinius meridianus. Fascija yra nocicepcinis kūno organas kaulų raumenų sistemoje ir jo siunčiamus skausmo signalus būtina išmokti vertinti tai būtina. Torakolumbalinės fascijos priežiūra yra svarbus momentas ir funkcinis požiūris į NS prevenciją. Šeimos gydytojas doc. G.Urbonas maloniai nustebino savo pranešimo pabaigoje pranešdamas, kad kineziterapeutai tampa šeimos gydytojo komandos dalimi. Štai kur ne žodžiais, o darbais mes…veikiame. Gražu buvo girdeti ir tai, kad 2010 ir 2018 rekomendacijos bent jau LSMU šeimos gydytojų yra taikomos praktikoje.


Antroji konferencijos paskaitų dalis buvo labiau orientuota į nugaros skausmo valdymo praktiką. Klinikinis farmakologas prof. E.Kaduševičius gal be reikalo pasisakymą baigė pesimistine gaida, kad nedaug kas yra naujo ir lėtiniame skausme vaistais ne ką nuveiksi…Bet ūminio NAD skausmo farmakologija pranešime buvo išdėstyta dar kartą puikiai, paremta naujienomis ir įrodymais pagrįstais šaltiniais, tarptautinėmis rekomendacijomis, net paminint draugijos 2010 rekomendacijas, kaip deramai ir šiandien reprezentuojančiomis esmę. Nėra didelių naujienų? Ar reikia nerimauti? Nauja dažnai yra gerai užmiršta sena…Reikia tik nepamiršti vadovautis žinomomis tiesomis. Nes teisingas ir efektyvus ūminio NAD skausmo gydymas vaistais yra labai svarbus pradinis momentas, sudarantis galimybes įgyvendinti lėtinio prevenciją. Stuburo neurochirurgas doc. K.Ambrozaitis savo pranešimu puikiai įsipaišė į ūminio NAD skausmo prevencją. Viskas sukosi apie stuburo diskogeninės ligos klasifikaciją, o joje – labiausiai apie stuburo mikronestabilumą ir „nespecifinį“ NAD skausmą. Buvo pristatoma teorija apie hialininio žiedo įplėšas kaip ūminio nugaros skausmo kilmę, ir tai buvo svarbiausia pranešime parodant stadiją, kada turi prasidėti antrinė NAD skausmo prevencija. Anesteziologė dr.A.Kinderytė pranešime aiškiai pasakė, kad dažniausia lėtinio persistuojančio NAD skausmo klinikine išraiška yra miofascinis skausmas. Tai tarsi rūsenantis durpynas, karts nuo karto, nuo nedidelio vėjelio paskleidžiantis naują dūmų uždangą. Laiku atpažinus ir pagydžius miofascinio skausmo šaltinius, kas gali būti daroma ir mikroinvaziniais metodais bei tolimesne pačių pacientų savipriežiūra yra kelias į antrinę epizodinių NAD skausmo prevenciją. Sporto gydytojas D,Barkauskas iš olimpinio centro pranešimą pradėjo tuo, kad konferencija yra geras emocinis užtaisas, nes į problemą žiūrima iš įvairių kampų, tuo tarsi apibendrindamas kuo mes renginiu siekėme. Turintis didelę patirtį jaunų kūnų priežiūroje, sporto daktaras gal ir neminėjo termino „prevencija“, bet visa esme tai buvo atspindėta, kalbant apie tai kokią reikšmę turi nuolatinė kūno judesių kontrolė. O pateikti alternatyvūs metodai ir yra nukreipti į tai, kad judesys savu laiku būtų atstatytas, nes tai tiesioginė priemonė lėtinio skausmo prevencijai. Dar viena sporto medikė dr A.Slapšinskaitė jau turinti pakankamos patirties su sportininkų sveikata ir patiriamais skausmais akcentavo, kad emociškai motyvuota valingoji nugaros apatinės dalies skausmo kontrolė yra svarbus momentas. Įdomu buvo išgirsti pavyzdžius iš sportininkų gyvenimo slepiant skausmą, siekiant rezultato. Bet ar siekis „įveikti skausmą per skausmą“ nėra sudedamoji skausmo įveikos dalis? Motyvacija siekti rezultato turėtų būti ir eilinio paciento galvose. Kaip to pasieksime ir bus atsakymas, ar esame teisingame kelyje į skausmo prevenciją.


Lietuvos skausmo draugija dėkoja farmacijos kompanijai Gedeon Richter už suteiktą paramą, o konferencijų organizavimo kompanijai „Eventas“ – už konferencijos logistiką bei konferencijos dalyvių apklausą. Apklausos, kurioje dalyvavo 8.1 proc. dalyvių, rezultatai parodė, kad puikiai vertino: a) konferencijos programos turinį – 83 proc. dalyvių, b) eigą – 66 proc., c) lektorių kompetenciją ir pasiruošimą – 86.8 proc., d) klausimų uždavimo ir atsakymų eigą – 60.4 proc., e) konferencijos trukmę – 39.6 proc., f) konferencijos sektretoriato darbą – 71.7 proc. dalyvių. Lūkesčius konferencija pateisino piukiai – 62.3 proc., gerai – 34 proc. dalyvių.

Atgal